Dulceata de trandafiri

Weekend, si ca de obicei in vizita la bunici. Surprinderea mea a fost cand am vazut un trandafir de dulceata inflorit frumos pe care nu-l mai vazusem pana anul asta. Normal ca nu m-am putut rabda si am dat iama la florile bogate si parfumate.

Dupa ce am cules petalele le-am curatat de parte mica si alba de la baza (asa zice reteta) si apoi le-am zvanturat putin sa zboare polenul ramas printre ele.

Le-am pus apoi intr-o punguta de nailon si am legat-o la gura cu cat mai mult aer inauntru sa nu se ofileasca florile pana ajung acasa.

Cand le-am cantarit am vazut ca am aproximativ jumatate de cantitate de petale fata de reteta originala. Am injumatatit astfel si restul ingredientelor si a iesit asa: 75 gr petale, 625 gr zahar, 1/2 l apa, 1 jumatate lingurita sare de lamaie. Se freaca petalele fin sa nu se rupa cu sare de lamaie pana devin rosiatici apoi se pun la rece.

Se amesteca zaharul cu apa, se pune la foc pana se topeste zaharul si cand incepe sa fiarba se da focul mare, se adauga petalele si se fierbe la foc iute pana se leaga siropul.

Cand e legata dulceata (se face testul cu picatura) se toarna fierbinte in borcane, se pun capacele si daca aveti rabdare asteptati pana la iarna. Din cantitatile de mai sus au rezultat 4 borcanele de 150 ml. Se consuma de preferinta cu inghetata, iaurt, clatite sau cu paine cu unt 🙂

Mai erau multe flori in stadiul de boboci, asa ca o sa mai dau o raita prin ei si saptamana viitoare daca rezista florile pana atunci. Cu dulceata asta mi-a mai trecut din supararea ca am ratat florile de salcam.

Anunțuri

11 comentarii (+add yours?)

  1. simf
    Iun 11, 2012 @ 13:30:44

    oooof, cine are noroc are, cine n-are n-are! vreau si eu trandafri de dulceata (salivez)

    Răspunde

    • greenzonelife
      Iun 11, 2012 @ 16:21:27

      Eu am gasit de cumparat aici, si o sa-mi si iau, cica deschid magazinul in iulie dar daca nu ai rabdare poti face precomanda pe mail. O sa incerc sa il inmultesc si pe cel din gradina bunicilor, si am si aflat de ce nu-l vazusem pana acum, se scutura atat de repede incat daca ratezi perioada exacta de inflorire nu sti de care e. Probabil nu chiar cel original de dulceata fiind mai deschis la culoare la petale dar oricum e foarte parfumat si dulceata a iesit super buna. Am citit si prin ceva carti si se poate face dulceata din orice trandafiri indeajuns de parfumati. Sunt multe soiuri care se preteaza la dulceata.

      Răspunde

  2. simf
    Iun 13, 2012 @ 09:30:04

    eu mi-as dori chiar rosa damascena, de fapt, eu INCA nu am, dar voi avea, stiu eu:)
    mersic de link

    Răspunde

  3. cristina
    Iun 20, 2012 @ 09:25:01

    vaaai, te pun in blogroll la mine, chit ca n-am apucat inca sa citesc cu ce se ocupa blogul tau, doar pentru postarea asta! este visul meu sa fac dulceata de trandafiri. deocamdata am cumparat anul trecut trei butasi de trandafiri de dulceata, s-a prins numai unul, are vreo 20 de centimetri si vreo 2 frunze, dar stiu eu sigur ca o sa ajunga sa faca si flori in curand si atunci o sa aplic reteta asta a ta, de aceea trebuie sa continui sa scrii in blog aici despre orice, sa nu cumva sa dispari vreodata, da?

    Răspunde

  4. Anca
    Iul 01, 2012 @ 16:54:20

    Ioi, ce deliciu!! felicitari Si pt. blog, am „intrat” aici din gradina visata a Alexandrei.
    Numai bine!!
    Anca

    Răspunde

  5. aulona
    Ian 09, 2014 @ 14:31:08

    this is good so good

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: