Salcam – bunatati

La fel ca anul trecut, si anul asta ploaia s-a pornit fix cand sunt infloriti salcamii. Dar anul asta bunicii au cules destul si pentru noi. Asa ca mi-am bagat nasucul in plasa cu flori si m-am lafait :). Ei le culeg sa le usuce pentru ceai la iarna, eu insa le folosesc pentru niste delicatesuri 🙂

flori

Pentru uscat merg orice flori, pentru nevoile mele le-am ales pe cele mai frumoase. Se aleg doar petalele albe.

alese

Si in functie de cata rabdare aveti veti obtine cantitatea care scrie in reteta sau doar o parte din ea 🙂

petale

Reteta pentru dulceata de flori de salcam necesita 200 gr petale, eu am reusit doar 100 din care 20 le-am folosit la clatite. Da, clatite cu flori de salcam, o delicatese care imi place sa o fac in fiecare primavara, cand reusesc sa culeg salcam, bineinteles. Anul asta nefiind foarte mult, m-am rezumat doar la cateva 🙂

Se face clasicul aluat de clatite (faina, oua, lapte si zahar) in care se adauga flori de salcam.

aluat

Aroma lor va fi subtila, usor aducand a miere parfumata si dulceaga, de aceea eventual puteti folosi o cantitate mai mica de zahar decat de obicei. Coaceti clatite micute, altfel nu le veti putea intoarce.

clatite

Din florile ramase am facut si un borcanel de dulceata, miere, cum ii spuneau bunicii. Reteta origina era 200 gr petale, 1 kg zahar si 500 ml apa si 4 gr sare de lamaie. Eu am avut doar 80 gr petale ramase, asa ca am pus 400 gr zahar si 200 ml apa din care am facut un sirop gros. Cand a inceput sa se lege am adaugat florile, l-am mai lasat putin ai am pus si putina sare de lamaie apoi l-am pus la borcan. A iesit un borcanel de 500 gr.

dulceata

Daca nu aveti destule flori, nu fiti stricti, faceti pur si simplu un sirop de zahar 1 parte apa la 2 parti zahar si puneti florile, nu e neaparat nevoie sa fie atat de plin de flori. Astfel puteti obtine si o cantitate mai mare.

Anunțuri

11 comentarii (+add yours?)

  1. Mirelun
    Mai 21, 2013 @ 12:16:52

    Alta dulceata:… este binevenita, cea de trandafir, scade vazand cu ochii. Revin cu rezultatul:)

    Răspunde

  2. Trackback: Ce-am mai citit pe net in ultima vreme | Luxul simplitatii
  3. simplitaly
    Mai 22, 2013 @ 04:53:45

    o sa merg si eu azi sa vad daca mai gasesc ceva salcam sa fac clatitele.
    Si, as vrea sa te intreb ceva, am nevoie de o idee, am tot pus seminte si samburi de diverse plante si copacei pe ici pe colo prin ghivece si ce-o mai fi si nu mai tin minte ce si unde am pus asa ca acuma c-au inceput sa iasa habar n-am ce iese. Tu etichetezi ghivecele? sau cum reusesti sa iti amintesti ce seminte unde le-ai semanat?

    Răspunde

    • greenzonelife
      Mai 22, 2013 @ 06:34:06

      Sunt delicioase 🙂 De obicei pun cate o lingurita de plastic, de aia de la inghetata, scrisa cu un marker pentru CD-uri, asa rezista in timp. La semanaturi de astea de rasar mai repede, folosesc scobitori de bambus pentru cocktail 🙂 dar cateodata si eu mai uit sa pun, dar dupa ce rasare si isi formeaza frunzele adevarate incep sa-mi cam dau seama ce-am pus.

      Răspunde

  4. Nina
    Mai 22, 2013 @ 13:05:34

    Fosta mea sefa facea clatite cu flori de soc. Mi se pare genial, la fel ca si retetele tale!

    Răspunde

    • greenzonelife
      Mai 22, 2013 @ 13:55:59

      Florile de soc pane sunt o reteta bavareza, se face aluat din faina si bere si se inmoaie palariile de soc in aluat apoi se prajesc in ulei fierbinte. Se servesc, evident, cu bere 🙂

      Răspunde

      • Nina
        Mai 22, 2013 @ 14:46:40

        Doamna sefa mea taia floricelele din inflorescenta direct in tigaia unde in prealabil „trantise” clatita. Ea fiind amatoare de vin cred ca le „atasa” un pahar de vin alb 🙂

        Răspunde

  5. Mihaela C.P.
    Mai 23, 2013 @ 18:00:39

    Nu stiam ca si florile de salcam se usuca pentru ceai , pentru a fi pastrate si folosite peste iarna.Clatite am incercat si eu in urma cu cativa ani si nu m-au prea incantat, insa puneam buchetelul de flori intreg, cu codita, nu florile rupte.

    Răspunde

    • greenzonelife
      Mai 23, 2013 @ 18:34:15

      Ca si cele de soc 🙂 Pentru clatite sau dulceturi de obicei se folosesc doar petalele, restul partilor nu prea au aroma sau unele sunt chiar amare.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: