Lemon curd – making of, the easy way :)

M-am tot invartit pe net sa caut o reteta pentru lemon curd care sa-mi si convina. Adica simpla si usor de facut. Si am gasit-o. Se iau: 3 oua intregi, coaja de la 1 lamaie, 1/2 cana (cup) zeama de lamaie (2 lamai), 1/2 cana (cup) zahar si 6 linguri (tablespoons) unt taiat bucatele marunt. Se amesteca toate si se pun pe foc mic

ingrediente

Se amesteca continuu pana incepe sa bolboroseasca, nu chiar sa fiarba, sa dea doar semne ca ar vrea🙂

fiert

De aici mai aveti vreo 20 secunde pana se ingroasa. Se ia apoi de pe foc ca sa nu fiarba, se mai amesteca putin si apoi se da printr-o sita fina ca sa scapati de eventuale cocoloase si de coaja rasa de lamaie. Desigur, ultimul pas e optional, dupa gustul fiecaruia. Eu l-am strecurat, insa data viitoare nu o sa o mai fac, deoarece si coaja e super buna.

gata

A rezultat un borcanel de vreo 500 gr, nu chiar plin. Pret de productie undeva la 5 lei, pe cand in magazin am dat 19 lei pe un borcanel de 350 gr. Gustul, textura si culoarea sunt identice🙂 Asa ca acum voi sti ca cele 10 minute petrecute pentru prepararea lui sunt cele mai placute minute petrecute in fata aragazului🙂

Am lins tot: oala, lingura, sita. E bestial si merita din plin sa fie facut in casa. Eu il mananc pe paine, simplu

paine

insa poate fi folosit ca topping, crema pentru prajituri, cu iaurt, inghetata sau cum vreti voi🙂

P.S. Uitasem🙂 Se poate pastra la frigider in borcan inchis ermetic pana la 2-3 saptamani, daca rezistati sa nu-l mancati🙂

12 comentarii (+add yours?)

  1. Dani
    Aug 02, 2013 @ 07:31:33

    Acolo unde zici ca mai e nevoie de 20 de secunde sa se ingroase, il tii pe foc amestecand ? Nici eu nu l-as trece prin sita, imi place sa simt coaja citricelor 🙂

    Răspunde

  2. Elisa
    Aug 02, 2013 @ 08:28:31

    Vreau si eu: chiar am vreo 4 lamai despre care mi-era groaza ca le gasesc stricate in frigider, asa ca, le fac crema cu oua si unt si o pun pe un blat din ceva fara oua, fireste 🙂 Multam’de reteta.

    Răspunde

    • Elisa
      Aug 02, 2013 @ 08:29:57

      Dar 6 linguri de unt este cam un pachet de 200 g?

      Răspunde

      • greenzonelife
        Aug 02, 2013 @ 08:35:56

        Nu, lingura = tablespoon, eu am masuri si o lingura de asta e cam cat o jumatate de biluta cu diametrul de 3 cm, deci 6 linguri ar fi vreo 3 bilute, maxim un sfert de pachet de unt.

        Răspunde

    • greenzonelife
      Aug 02, 2013 @ 08:33:42

      In loc de oua la blat poti folosi banane🙂

      Răspunde

      • Elisa
        Aug 03, 2013 @ 10:49:19

        Multumesc, Green🙂 Pot sa fac un blat din biscuiti, nuci sfaramate, cacao si inca ceva care-mi scapa? Nu mai cumpar vara banane ca avem fructe in curte: capsuni, de ex.

        Răspunde

        • greenzonelife
          Aug 03, 2013 @ 19:00:42

          Eu as zice un sirop de zahar, si ar iesi ca un salam de biscuiti. Eu folosesc banane in loc de ou la blaturile coapte. Inlocuiesc cu succes oul ca si liant si consistenta a aluatului final.

          Răspunde

          • Elisa
            Aug 05, 2013 @ 08:32:55

            Am fost nevoita s-o strecor: s-a albit brusc desi am amestecat incontinuu si s-au facut niste zdrente de albus, asa ca, strecurata nu avea nici gust de ou fiert :))
            Am combinat-o cu inghetata de ciocolata si cu capsuni si o frunza/crenguta de menta decora crema galbena. Fain. Am avut musafiri, noroc ca nu multi ca mi-au iesit doar trei portii😀

          • greenzonelife
            Aug 05, 2013 @ 08:53:24

            Focul trebuie sa fie mic de tot. Reteta orignala necesita preparare pe aburi pentru a evita coagularea prin fierberea oului si se folosesc doar galbenusurile de la ou. Preparatul nu trebuie sa fiarba. E mult mai complicat de facut si necesita mai mult timp. Asta e varianta scurta🙂

  3. Gabriela
    Aug 05, 2013 @ 07:05:26

    Arata foarte bine. Sunt curioasa ce diferenta de gust si consistenta ar fi intre ea si cremele de vanilie pe care le fac de obicei. La cea pentru tarte folosesc albusul batut spuma si lapte, pe langa unt. E munca mai multa.
    Reteta ta e foarte rapida si o voi face chiar azi!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: